FLME Hírlevél

A Fríz Lótenyésztők Magyarországi Egyesülete a magyarországi fríz fajtájú lovak tenyésztőit és lótartóit összefogó társadalmi szervezet.

Az Egyesület 2002. október 31-én alakult és célja a magyarországi fríz lovak tenyészértékének megőrzése és növelése illetve a tenyésztés-koordinálás.

Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a fríz lovak száma Magyarországon és ezzel párhuzamosan nőtt az érdeklődés is a fajtával szemben.

A fríz lovak általános megismertetésén túl, célunk, hogy hiteles tájékoztatást nyújtsunk minél több lókedvelő számára e témában.

A fríz ló tenyésztése nagyon szigorú sokszor merevnek tűnő tradíciók és szabályok szerint zajlik több száz éve. A speciális tenyésztési elvek, a kis létszámú tenyész - különösen tenyészmén - állomány és a meglehetősen szigorú bírálat a szemléken közösen biztosítják a fajta homogenitását. Hollandia méltán büszke a fajtára, hiszen elegáns megjelenése, kifogástalan idegrendszere és nemes mozgása mindenhol tekintélyt és elismerést szerez a fríz lovaknak. Ehhez viszont rendszeres minőségellenőrzésre van szükség, melyet az anyaország egyedi megjelöléssel és folyamatos szemlézéssel próbál biztosítani.

A Magyar Egyesület a Holland Királyi Egyesület helyi kirendeltségeként működik. Folyamatosan értesülünk az aktuális külföldi szemlékről, fríz vásárokról, frízes rendezvényekről. A Holland Központ Egyesület, Egyesületünket bízta meg az itthoni állománnyal kapcsolatos adminisztratív feladatokkal, ezáltal nagyban leegyszerűsítve a távolságból adódó nehézségeket.

A zárt, magas minőségű tenyésztést mi sem példázza jobban, hogy az egész világon megközelítőleg száz holland fríz tenyészmén van. Ezek az állatok egy nagyon szigorú több hónapos vizsgán esnek át melyben a küllem, a mozgás, a teljesítmény és egyben a habitus is bírálatra kerül. Ezzel biztosítják, hogy csak a legjobbak-legjobbjai kaphatják meg a tenyészengedélyt.

A magyar egyesület célul tűzte ki, hogy az itthoni tenyészállomány számára a tenyész-szezonban biztosítani fogja a kellő mennyiségű és minőségű szaporító anyagot, hisz e nélkül lehetetlen a színvonalas tenyésztés kivitelezése.

Feladatunk továbbá, hogy megvalósítsuk a magyar frízállomány összegyűjtését és regisztrációja is.

Folyamatos segítséget szeretnénk nyújtani a tulajdonosok informálással is, melyben weboldalunk nagy szerepet vállalt.

A minden évben megrendezésre kerülő tenyészszemle központi eseménye az egyesületi életnek.